Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers | Download Free

We have written this article to answer the questions many people have asked on Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers. This article has to do with the above topic so that many persons who are applying for the Federal Civil Service Commission Recruitment will have an edge over others with the downloaded file of the federal Civil Service commission recruitment.

Federal Civil Service Commission Past Questions

Federal Civil Service Commission Past Questions

The Questions can be downloaded with your phone so that you will not have to visit this site over again when you can download this file and have it on your phone.

The questions on Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers  are directly uploaded here for you to fo llow the download  l ink to download the Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers  for free.

The Federal Civil Service Commission Recruitment exams is at the corner and for you to have an overriding edge over others and emerge successfully, you need to study our Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers  which has been uploaded for you

Apply For the Federal Civil Service Commission Recruitment Here

Now here is the Past Questions and answers.

Download Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers

  1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power
    took place when he was attending which important event?
    a. OAU Summit in Kampala
    b. UN General Assembly in New York
    c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
    d. The Olympic Games
    2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General
    Elections in Nigeria?
    a. Unity Party of Nigeria
    b. National Party of Nigeria
    c. Social Democratic Party
    3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in
    1979 bybr /> a. Justice Fatai Williams
    b. Justice Adetokunbo Ademola
    c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
    d. Justice Isa Mohammed
    4. The British took over Nigeria through
    a. Negotiation (b) Bargaining
    c. War (d) The Sea
  2. 5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till
    1963?
    a. Supreme court
    b. Federal Court of Appeal
    c. Appellate court
    d. The privy council
    6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
    a. To approve the independence of Nigeria
    b. To allay the fears of minorities in Nigeria
    c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
    d. To make Lagos a British colony
    7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
    a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774
    8. Laws made by State government are known as
    a. Edicts (b) Bye law (c) Acts
    (d) Decrease
    9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria
    will be celebrated in
    a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007
    10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?
    a. Mungo Park
    b. Dr. Nnamdi Azikiwe
    c. Lord Lugard
    d. Sir James Robertson
    11. Politics is an act for
    a. Man to govern himself
    b. Man to create government
    c. States to control its destiny
    d. Man to determine others
    12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
    a. Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology
    13. A nation consists of people with
    a. Common history
    b. Common ancestry
    c. A shared set of values
    d. A,B, and C above
    14. A totalitarian state is based on
    a. Multi-party system
    b. Total protection of civic rights
    c. The totality of the state processes
    d. Coercion as the instrument of government
    15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
    a. Political socialization
    b. Political culture c. Political transformation
    d. Referendum
    16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
    Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques
    17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state
    control the commanding heights of the economy is called (a)totalitarianism
    (b)communalism (c) socialism (d) communism
    18. In which of the following countries is governmental powers most fused?
    a. Nigeria
    b. United states of America
    c. France
    d. Canada
    19. The benefits of separation of powers include the following except
    20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa? (a) policy of
    association (b) policy of casus belli (c) policy of hostility (d) policy assimilation
    21. The electorate is generally understood to refer to: (a) elected members of the
    national assembly (b) elected members of the state houses of assembly (c)
    candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at
    elections
    22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the
    head of government are vested in (a) the inner cabinet (b) an individual (c)
    two different individual s (d) the ministerial council
    23. In a modern democracy , the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature
    and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people
READ  ICAP Massive Recruitment How to Apply

ANSWER
1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

 

 

The coat of arm of Nigeria has a black shield with two white stripes that come together, like the letter ‘Y’.

This ‘Y’ SYMBOL represent the two main rivers flowing through Nigeria:
which are the two popular rivers known as:
River Niger and River Benue.

The black shield represent Nigeria’s good earth.
While the two horses on each sides of the coat of arm represent dignity.

The eagle represent Strenght, while the green and white bands on the top of the shied represent the rich Agricultural land of the country.

While the yellow flower at the base of the Coat of arm are Costus spectabilis, which is Nigeria’s national flower.

The flag of Nigeria was designed in 1959 and first officially hosted on 1st October 1960.(which is Nigeria National Independent Day)

The green bands represent the forests and abundant natural wealth of Nigeria while the White band stands for peace.
However, what you should know is that, the designer of the flag was a student from IBADAN, Micheal Taiwo Akinkunmi.

THE HISTORY AND PAST LEADERS IN NIGERIA for Federal Civil Service Commission Past Questions

Nigeria is a country which has the highest population in Africa continent.
Which is proved by the 21st to 25th March, 2006 population census.

Nigeria’s population was estimated to be about 140,000,000 people.(One hundred and forty Million)

Nigeria, which is officially known as The Federal Republic of Nigeria, stands as a boarder,
Benin Republic on the west,
Cameroon on the east,
Gulf of Guinea on the south,
Niger to the north.

Currently, Nigeria is made up of 36 STATES and the Federal Capital Territory (FCT).
With 109 senatorial districts,
360 federal constituencies,
990 state constituencies,
774 local governments,
8810 wards.

READ  Fashion House Job Vacancy : Apply Now for Fashion House Job Vacancies

This are the names of Nigeria former colonial masters.
They are,
Sir Frederick Lord Lugard,
who ruled from 1900 to 1919.

Sir Hugh Clifford,
Who ruled from 1919 to 1925.

Sir Creamer Thompson,
who ruled from 1925 to 1931.

Sir Donald Cameroon,
who ruled from 1931 to 1935.

Sir Bernard Bourdilion.
who ruled from 1935 to 1943.

Sir Anthony Richard.
Who ruled from 1943to 1948.

Sir John McPherson.
Who ruled from 1948 to 1958.

Sir James Robertson.
Who ruled from 1958 to 1960.

The Nigeria first indigenous Governor General and also the first Ceremonial President is:
Dr Nnamdi Azikwe.

The first prime minister in Nigeria is:
Alhaji Abubakar Tafawa Balewa.

The first millitary head of state in Nigeria is:
General Aguiyi Ironsi.

The first executive President of Nigeria is:
Alhaji Shehu Shagari.

The first military president in Nigeria is:
General Ibrahim Babangida.

Federal Civil Service Commission Past Questions | 50 Question and Answers about Nigeria.

#1. Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Lt-General T.Y. Buratai- Chief of Army Staff;

Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas- Chief of Naval Staff;

Air Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff

#2. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

#3. Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii

#4. Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

#5. Current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

#6. Who is the secretary General of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

#7. Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

#8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

#9. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

#10. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

#11. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

#12. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

 #13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark
#14. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

#14. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

#16. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#17. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#18. Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

#19. Who is the current minister of defence?

Answer: Monsur Dan-Ali

#20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

#21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

#23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

#24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

#25. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

#26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
#27. Which country won the last world cup?

READ  Nomura Foundation Scholarship 2017 - Application Guide/Method of Application

Answer: Germany
#28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele 

#32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#34. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

#35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari 

#36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

#37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

#38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#39. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

#40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

#41. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

#44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean
#45. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund
#46. When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.

#47. How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

#48. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

#49. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

#50. With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

 

We are ready to provide more information on Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers and we want to keep you updated with information on Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers If you need more information on LASU   Post Utme Screening Result Kindly drop your email address on the comment box. Do you have any Question or contribution on Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers feel free to drop it at the comment box below.

How do you see Federal Civil Service Commission Past Questions and Answers Hope you were inform and please don’t hesitate to get others inform by sharing this post on facebook, WhatApp Twitter or Google Plus.

Ads

My business is feeding a market that is desperate for the solutions that I create to solve their challenges. Here is a bit about me: Peters Edi is a prolific writer who writes awesome contents especially for the internet; he is a freelance writer, SEO expert, web designer, a Blogger, event host, and ICT/Social Media consultant......

4 Comments

  1. Pingback: Nigerian Police Past Questions and Answers | Download Updated Nigerian Police Recruitment Past Questions and Answers - Infowaka

  2. Hannatu Pam Hwere

    March 13, 2018 at 3:36 pm

    i need the recent past questions and answers on conversion and upgrading
    my gmail address is hannahhwere@gmail.com

  3. zhakom ponfa

    May 23, 2018 at 7:12 am

    pls, i’m not able to fill the dept, division, section and unit columns under the employment information

  4. zhakom ponfa

    May 23, 2018 at 7:13 am

    i mean the ippis online verification

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.